Hamilelikte Alkol Kullanımının Zararları

Date:

Hamilelik öncesinde ya da hamilelik esnasında alkol kullanımından kaçınmak gerekir. Çünkü alkol kullanımı; ölü bebek doğurmak, düşük riski, bebekte gelişim geriliği, zeka problemleri, büyümede zorluk, kafa ya da yüz kısımlarında şekil bozukluklarının oluşması, eklemlerde çeşitli problemler, kaburga sorunları ve çeşitli kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Öyle ki gebelik döneminde az ya da çok, hiç bir şekilde alkol ve alkol içeren maddelerin kullanılmaması, anne, bebek ve doğum açısından çok büyük önem taşır. 

Hamilelikte Alkol Kullanımının Zararları azımsanamayacak kadar çoktur. Günümüzde sık sık karşılaşılmayan ancak ölüm riski taşıyan hastalıklardan biri olarak bilinen Fetal Alkol Sendromu, alkol tüketimini gerçekleştiren annelerin bebeklerinde görülebilmektedir.  Yapılan bir çok araştırma en küçük dozda dahi alkol tüketiminin bu sendroma yol açtığını kanıtlamıştır.

Alkol ve çeşitli alkollü içecekleri tüketen hamileler, bebeğin içinde bulunduğu fetüsün zarar görmesine neden olur. Fetal Alkol Sendromu, annelerin gebelik süresi boyunca alkol tüketmelerine bağlı olarak, çocuk üzerinde özel doğumsal bozukluklara yol açmaktadır. Bununla birlikte zeka geriliğinde de yüksek bir risk söz konusudur. Bu hastalığa sahip olan çocuklarda genellikle iletişim sorunları gözlemlenmiştir. 

Fetal alkol sendromu taşıyanlar sonucunu düşünmediği hareketler içerisine girer. Gelişimlerinde ciddi bozukluklar söz konusudur. Özellikle de yüz ve kafa kısımlarında şekil bozukluklarının oluşması, onların sosyal yaşamda başarısız olmalarına ve kötü hissetmelerine neden olmaktadır. Kısacası hamilelik döneminde alkol kullanımı çocukların tüm hayatına etki etmektedir. Aynı zamanda anne sağlığını da tehlikeye atmaktadır.

Fetal Alkol Sendromu ( FAS ) Nedir?

 Fetal alkol sendromu çok sık görülen bir rahatsızlık değildir. Fakat gebelik döneminde alkol kullanan anne adaylarının dünyaya getirmiş olduğu bebekler önemli orada bir risk faktörü altındadır. Hamilelikte alkol kullanımının anne, bebek ve doğuma zararları oldukça fazladır. Doğum sonrasında da fetal alkol sendromu rahatsızlığının baş göstermesi, ömür boyu etkilenildiğinin göstergesi niteliğindedir.

Bu sendrom, doğumdan önce dahi yoğun bir şekilde alkole maruz kalınmasıyla birlikte oluşur. Ancak az miktarda alkol tüketimi de bu hastalığın tetiklenmesinde etkilidir. 

Fetal Alkol sendromunun belirtileri ilk olarak anne karnında başlar. Anne karnındaki çocuk gelişimini tamamlayamaz hale gelmiştir. Bu durumun ilerlemesine paralel olarak ise bebekte gelişim geriliği baş gösterir. Gelişim geriliğini, zeka geriliği ve davranışsal bozukluklar izleyecektir.

Bu hastalığa sahip olanların tipik bir yüz görünümü vardır. Genellikle kafa bölgesi vücudun diğer kısımlarına göre çok daha küçük kalmıştır. Aynı zamanda gözler normalden çok daha küçük, burun kısa ve göz kapakları da anormal şekillere sahiptir.

Alkol kullanan annelerin bebekleri bu durumlardan dolayı sosyal alanlarda da başarısız olmaktadırlar. Bu nedenle gebe kalan kadınların çok düşük dozda dahi olsa alkol kullanmamaları gerekir.

Atlas
Atlas
Geçmiş, Şimdi, Gelecek, Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Hayatımızın Kıymetini Bilelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Saç Bakımında Kolajenin Faydaları

Vücudumuzda ki kolajen özellikle, 25 yaş sonrasında azalmaya başlıyor....

Macadamia Yağı

Son dönem doğal yağlar arasında cildimize ve saçlarımıza kullanmaya...

Keratin Bakımı Saçlarımıza Gerçekten Faydalımı

Keratin saç, diş, tırnak ve cildimizde doğal olarak bulunan bir...

28 Ocak 2019 Günlük Burç Yorumu

28 Ocak 2019 Günlük Burç Yorumu Bugün Gökyüzü size nasıl...