Adet Gecikmesinin Nedenleri

Date:

Adet gecikmesinin birçok nedeni olabilir. Hormonal dengesizlikler, stres, yumurtalık kistleri gibi faktörler adet gecikmesinin nedenleri arasındadır. Hamilelik gecikme durumlarında ilk akla gelen sebep olabilir.

Fakat hamilelik dışında birçok nedenden dolayı gecikmeler yaşanabilir. Bazı kadınlar adet söktürücü bitkiler ve çaylar kullanarak gecikmeyi önler. Bazı kadınlarda ise adet sancısı oluşur. Adet sancısını geçirmek için çeşitli yöntemlere başvurulur.

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Regl kanamasının belirli günlerde gelmesinin dışında gecikmesi adet gecikmesi olarak belirtilir. Adetin ilk başladığı dönemler ve menopoz dönemi dışında gecikmeler normal değildir. Adet gecikmesinin nedenleri şöyledir:

  • Adet gecikmesinin en yaygın olan ve ilk bilinen nedeni hamileliktir. Düzenli olarak cinsel ilişki yaşayan kadınlarda gebelik nedeniyle gecikme görülebilir. Eğer her ay düzenli adet görüyorsanız gecikme sebebi hamilelik olabilir. Bu durumda evde yapılan testlerden alıp yaparak hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
  • Hormonal dengesizlikler gecikmeye neden olabilir. Çeşitli hormonların fazla yada az salgılanması kadınların vücudunda değişikliğe sebep olur. Prolaktin hormonunun fazla olması yada tiroid hormonunun az yada çok salgılanması nedenler arasındadır. Kadınlarda hormonal dengesizliğin belirtilerinden biri de vücutta aşırı kıllanma olmasıdır. Aşırı kıllanma ve adet düzensizliği varsa mutlaka endokrinoloji bölümüne başvurularak test yaptırılmalıdır.
  • Polistik over sendromu bir çeşit hormonal düzensizliktir. Polistik over sendromu olan kişilerde yumurtalık kistleri görülür. Bu durumda vücut erkek hormonundan daha fazla androjen üretir. Polistik over sendromu görülen kadınlarda adet düzensizlikleri ortaya çıkar. Doktora başvurularak yumurtalık kistleri tedavi edilebilir.
  • Doğum kontrol hapı kullanmak gecikme nedenleri arasındadır. Doğum kontrol hapları kullanılması bırakıldıktan sonra adet düzeninin oturması belli bir zaman alabilir. Bu sürede gecikmeler görülebilir. Doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra yaklaşık altı ay içinde adet düzene girer.
  • Stresli dönemlerde adet düzensizlikleri yaşanabilir. Stres hormonların dengesini değiştirir. Kilo alımı yada kilo kaybına sebep olabilir. Zaman zaman stresli ve gergin dönemlerde adet gecikmeleri olur. Stres atmak için çeşitli egzersizler yapılabilir. Gevşeme teknikleri ile stresten uzaklaşmaya çalışılır.
  • Bazı ilaçların yan etkileri görülebilir. Antibiyotikler, kortizon ilaçları, antidepresanlar, tiroid ilaçları yada kemoterapi sırasında alınan ilaçlar gecikmeye sebep olabilir.
  • Aşırı kilo vermek olumsuz etkiler. Yoğun diyet yapmak yada anoreksiya, blumia gibi rahatsızlıklar sayesinde zayıflamak adet döngüsünü değiştirebilir. İstemsiz kilo kaybı metabolizmayı etkileyerek ovülasyonunun dengesini bozar. Bu durumda regl döneminde gecikmeler görülebilir.
  • Obezite yada aşırı kilolu olmak regl dönemini geciktirebilir. Boy uzunluğuna göre vücudun belli bir kiloda olması gerekir. Obezite görülen kadınlarda hormonal dengesizlikler oluşur. Bu durumlarda doktora başvurulmalıdır.
  • Kronik hastalıklar gecikme nedenleri arasındadır. Şeker hastalığı, tiroid yada çölyak hastalığı dengesizliklere neden olabilir.
  • Aşırı egzersiz yapmak etki eder. Aşırı şekilde spor yapmak düzensizliğe sebep olabilir. Özellikle sporcularda görülen bir durumdur.
  • Erken menopoza girme durumunda ortaya çıkar. Perimenopoz yani menopoza geçiş döneminde düzensizlikler sıklıkla görülür. Birçok kadında 45 ile 55 yaşları arasında menopoz dönemine geçiş görülür. 40 yaş civarında erken menopoza giren kadınlarda düzensizlikler belirlenir.
  • Emzirme dönemindeki kadınlarda görülebilir. Emzirme döneminin bitmesi ile birlikte adet dönemi düzene girer.

Adet Gecikmesinin Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Seyahat etmek
  • Hava değişikliği
  • Düzensiz beslenme
  • Belirli hastalıklar
  • Şok diyetler uygulamak
  • Kadın üreme organlarında görülen hastalıklar
  • Rahimde görülen hastalıklar
  • Beyindeki tümör ve kitleler
  • Kürtaj sonrası rahimde meydana gelen değişiklikler

Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir?

Adetin en fazla kaç gün gecikeceği gibi bir kavram yoktur. Bazı kişilerde aylarca görülebilir. 7 güne kadar adet gecikmesi normal olarak belirtilir. 7 günden fazla olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Adet gecikmesinde adet dönemi her ay farklı zamanlarda ortaya çıkar. Normalde olması gereken adet düzeni 21 ile 35 gün arasındadır. Belirlenen günden daha uzun sürede adet gelmemesi adet gecikmesi olarak belirtilir. Gecikme bazı kişilerde yedi gün görülebilir. Yedi güne kadar olan adet gecikmesi normaldir. Daha fazla olursa doktora başvurulmalıdır.

Adet Gecikmesinin Çözümleri Nelerdir? Adet Gecikmesi İçin Ne Yapılır?

Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Fakat adet gecikmesine neden olan etkenlerin ortadan kalkması gecikmeyi engelleyecektir. Bu durumda stresten uzak durmaya çalışmak gerekir.

Ayrıca çok zayıf olan kişiler kilo almaya çalışmalıdır. Obezite olan kişilerde ise kilo vermek gecikmeyi azaltır. Adet gecikmesi olmaması için vücudun ideal kilosunda olmaya çalışmasına dikkat etmek gerekir.

Atlas
Atlas
Geçmiş, Şimdi, Gelecek, Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Hayatımızın Kıymetini Bilelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Saç Bakımında Kolajenin Faydaları

Vücudumuzda ki kolajen özellikle, 25 yaş sonrasında azalmaya başlıyor....

Macadamia Yağı

Son dönem doğal yağlar arasında cildimize ve saçlarımıza kullanmaya...

Keratin Bakımı Saçlarımıza Gerçekten Faydalımı

Keratin saç, diş, tırnak ve cildimizde doğal olarak bulunan bir...

28 Ocak 2019 Günlük Burç Yorumu

28 Ocak 2019 Günlük Burç Yorumu Bugün Gökyüzü size nasıl...