Hamilelikte Karın Ağrısı, Mide Yanması Nedenleri ve Tedavisi

Date:

Gebelik döneminde anne adaylarının sıklıkla yaşadıkları sorunların başında, mide yanması ve karın ağrısı gibi şikâyetler gelir. Özellikle mide yanması şikâyetleri son haftalara girildikçe daha fazla artmaktadır. Hamilelikte mide yanması ve karın ağrısı gibi durumları atlatmanız için bazı yöntemler mevcuttur. Yazımızda bu şikâyetlerin neden olduğuna ve nasıl önleyebileceğinize değineceğiz.

Hamilelikte mide yanması, bu dönemde kadınlık hormonlarının bazı değişimler göstermesi ve rahimde meydana gelen büyüme ile beraber mideye gelen baskı nedeniyle yaşanmaktadır.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelikte görülen mide yanmalarına karşı vücudunuzun hassasiyet göstermesi ve yanma etkisini hissetmeniz normal bir durumdur. Bu dönemde, yemek borusu ile midenin kesiştiği yerde gevşeme oluşur ve mide asidi sızma yaparak yemek boşluğuna kaçar. Sonuç olarak mide yanması şikâyetleri ortaya çıkar.

 Gebelikte mide yanması çoğunlukla reflü olarak bilinir ve bu durum, ağza ekşi su gelmesi şeklinde ifade edilir. Hamilelik döneminin son haftalarına girildiğinde rahim daha fazla büyür ve mideye gelen baskı artarak yanmalara sebep olur.

Mide yanması sorunu, anne adaylarının bazılarında gebelik öncesinde başlayabilir ve gebelik dönemi boyunca devam edebilir. Bu dönemde, göğsün orta kısmından genze kadar gelen kısımda bir sıvının yaktığı hissi duyulur.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, mide yanmalarının en önemli nedeni hormonlardır. Bu hormonlar nedeniyle rahim kasları gevşer ve sonuç olarak midedeki kasların da gevşemesine yol açar.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide yanması sorununa karşı alabileceğiniz önlemlerin başında ılık süt içmek gelir. Eğer gaz sorununuz mevcutsa, elma ve armut gibi meyveler tüketerek de mide yanmasının etkisini azaltabilirsiniz.

Reflü için tavsiye edilen besin kaynaklarından biri de bademdir. İçeriğinde zengin miktarda lif bulunduran badem, mideye iyi gelmektedir. Yatmadan yarım saat kadar önce bir bardak ılık su içerek de midenizi rahatlatabilirsiniz.

Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra, baharatlı ve yağlı gıdaları tüketmekten kaçınmanızı öneririz.

Meyve, sebze vb. gıdalar faydalıdır, fakat sebzeleri iyi pişirmeye mutlaka özen gösterin. Kilolu anne adaylarında da mide yanması sorunu yaşanmaktadır, bu nedenle fazla kilo almaktan kaçının.

Ayrıca yiyecekleri iyice çiğneyerek tüketin ve hızlı yeme alışkanlığından vazgeçin. Bunların yanı sıra, gebelik döneminin getirdiği rahatsızlıkları kendinize sorun yapmayın, çünkü sıkıntı ve stres de mide rahatsızlıklarına etki eden bir faktördür.

Mide yanması şikâyetlerinin artması halinde konuyla ilgili uzman bir doktordan yardım almanızı öneririz.

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte karın ağrısı, vücudun bebeği ideal şekilde ağırlamaya çalışması ile geçirdiği değişiklikler neticesinde, gebelik sürecinin normal bir parçası olabilir.

 Gebelikte karın ağrısının hafif nedenleri olabileceği gibi, ciddi nedenleri de olabilir. Bu anlamda anne adaylarının ağrıya yol açan etmenleri bilmeleri ve ciddi olabilecek bir takım belirtileri tanımaları önemli olacaktır.

Karında oluşan ağrılar veya kramplar, anlamsız paniğe yol açmamalıdır. Bu tür ağrılar kimi zaman dinlenme ile hafifletilebilir veya yalnızca sindirim güçlüğü nedeniyle ortaya çıkan ağrılar olabilir.

Gebelikte karın ağrısı sorununa anne adaylarının birçoğunda rastlanır, ancak bebek ve anne için herhangi bir sorun teşkil etmez.

Hamilelikte karın ağrısının başlıca nedenleri şunlardır;

  • Yuvarlak Bağ Ağrısı: Genellikle hamileliğin 14 ila 26. haftaları arasında görülen ağrılardır. Yuvarlak bağ ağrısının nedeni, rahimden kasık bölgesine kadar uzanan büyük bağlardır. Bu bağlar rahimin büyümesiyle birlikte gerilir ve ağrıya yol açar.
  • Kabızlık ve Gaz: Gebelik döneminde bazı hormon seviyeleri (progesteron) artar ve buna bağlı olarak gaz oluşur. Pregesteron seviyesi arttıkça, yiyecekler sindirim sisteminde daha ağır ilerlemeye başlar.
  • Braxton Hicks Kasılmaları: Yalancı kasılmalar olarak da tanımlanan Braxton Hicks kasılmaları, normal bir karın ağrısından biraz daha şiddetlidir. Bu tür ağrıların normal kasılmalardan ayrılması gerekir. Normal kasılmalar belli bir süre devam eden, birbirine yakın ve ağrı veren kasılmalardır. Braxton Hicks kasılmaları, uzmanlara göre susuzluktan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda bol su tüketimi önem kazanmaktadır.
  • Dış Gebelik: Her 50 gebelikten birinde dış gebelik görülmektedir. Bu tür gebelikte yumurta çoğunlukla rahim dışında bir bölgeye veya fallop tüpüne yerleşmiştir. Normal bir hamilelik gibi devam edemeyen dış gebelik, tedavi gerektiren bir durumdur. Gebeliğin 6 ila 10. haftaları arasında şiddetli kanama ve ağrılar yaşanabilir. Daha önceki dönemlerde dış gebelik yaşamış anne adaylarında, bu risk daha fazla olmaktadır.
  • Plasentanın Erken Ayrılması: Bebek dünyaya gelmeden plasentanın rahimden ayrılması, çok ciddi bir durumdur. Bu durumun en önemli belirtilerinden biri, karın bölgesinin uzun süre, sert bir şekilde ve rahatlama olmaksızın kalmasına yol açan devamlı ağrılardır. Bunun yanı sıra, erken su veya kanlı sıvı gelme durumları da olabilir. Diğer belirtiler arasında, karında hassasiyet ve sırt ağrıları gibi vakalar mevcuttur.
  • Düşük: Hamileliklerin yaklaşık %15’i düşükle sonlanmaktadır. Genel olarak gebeliğin ilk 13 haftasında oluşan düşüğün belirtileri arasında; şiddetli sırt ve karın ağrıları, 5 ila 20 dakikada bir yaşanan kasılmalar, krampsız kanamalar ve diğer hamilelik belirtilerinin azalması vardır.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Genellikle hamilelik sırasında görülen idrar yolu enfeksiyonları kolaylıkla tedavi edilebilir, fakat zamanında önlem alınmadığı takdirde bir takım sorunlara yol açabilir. Daha çok idrara çıkarken yanma ve ağrı gibi belirtilerle bilinen bu sorun, hamilelikte karın ağrısı nedeni olabilir. Bunun yanı sıra ateş, terleme, bulantı, bel ağrısı ve titreme gibi farklı belirtiler de görülürse, enfeksiyonun böbreklere geçmiş olma ihtimali söz konusudur.
  • Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, hamileliğin 20. haftasından sonra yüksek tansiyon ve idrarda protein gibi vakalarla birlikte görülebilir. Preeklampsi belirtileri arasında; üst karın bölgesi ve kaburgaların sağ alt bölgesinde ağrı, karında şiddetli baskı, bulantı ve kusma bulunur.

Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra; rahmin büyümesi, böbrek taşı, mide virüsleri ve gıda hassasiyeti gibi durumlar da gebelikte karın ağrısı oluşturabilir. Bu vakalar genellikle bebek ve anne için herhangi bir sorun teşkil etmez.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Gebelikte uzun süreli veya şiddetli meydana gelen karın ağrıları, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Ağrıların normal olmadığını düşünüyorsanız, acil olarak doktora başvurmanızı öneririz.

Diğer yandan normal ve hafif sayılabilecek ağrılar için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır;

  • Sert ve ani hareket yapmaktan kaçının (beli sert bir şekilde çevirmek gibi).
  • Öne doğru hafifçe eğilin ve yeniden doğrularak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
  • Karın ağrısını hissettiğiniz zaman, oturma şeklini değiştirmek veya ayağa kalkıp yürüyüş yapmak gibi hareketler yapın.
  • Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
Atlas
Atlas
Geçmiş, Şimdi, Gelecek, Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Hayatımızın Kıymetini Bilelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Saç Bakımında Kolajenin Faydaları

Vücudumuzda ki kolajen özellikle, 25 yaş sonrasında azalmaya başlıyor....

Macadamia Yağı

Son dönem doğal yağlar arasında cildimize ve saçlarımıza kullanmaya...

Keratin Bakımı Saçlarımıza Gerçekten Faydalımı

Keratin saç, diş, tırnak ve cildimizde doğal olarak bulunan bir...

28 Ocak 2019 Günlük Burç Yorumu

28 Ocak 2019 Günlük Burç Yorumu Bugün Gökyüzü size nasıl...