Üniversitelerin Ziraat fakültelerinde yer alan Tarım Ekonomisi bölümü dört yıllık bir lisans programıdır. Öğrenciler YGS sonrası, ikinci aşama olan LYS’ye girmelidir. Bölüm öğrencileri TM – 1 puanı ile kabul eder.
Tarım Ekonomisi bölümü tarımla ilgili alanda iş gücü ve sermayeyi etkin bir şekilde kullanabilen ve tarım sektörünün gelişmesi için gerekli araştırma yapabilen nitelikli öğrencileri yetiştirmeyi amaçlar. Bölümden mezun olan öğrenciler ”Ziraat Mühendisi” ünvanı alır.
Tarım ekonomisini okumak isteyen öğrenciler biyoloji, fizik, kimya gibi derslerin yanında ekonomi, maliye gibi derslere igili olmalıdır. Araştırmacı, iletişimi kuvvetli, çözüm üretebilen kişiler bu bölümde başarılı olabilirler.
Bölümde Hangi Dersler Vardır?
Bölüm hem sayısal hem sözel içeriklidir. Başlıca dersler arasında botanik, genel kimya, fizik, temel istatistik, genel ekonomi, tarımsal ekoloji, toprak bilgisi, gıda bilim teknolojisi, makro ekonomi ve tarım, tarımsal pazarlama, kırsal sosyoloji, üretim ekonomisi, tarım ekonomisi istatistiği, ekonometri, doğal kaynaklar ve çevre ekonomisi, genel ve tarımsal muhasebe, tarımsal kıymet takdiri ve bilirkişilik, uluslararası ekonomik kuruluşlar ve tarım, hayvan yetiştirme, gıda bilimi ve teknolojisi gibi dersler yer alır.
Bölümde ayrıca zorunlu staj vardır.
Tarım Ekonomisi Hangi Üniversitelerde Vardır?
Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Çukuroava Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Harran Üniversitesi gibi bu bölüm yer alır.
Bölümden Mezun Olan Öğrencilerin İş Olanakları Nelerdir?
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin birçok çalışma yerleri mevcuttur. Özel tarım işletmelerinin yönetiminde, ilaç ve tohum ile ilgili şirketlerde çalışabilirler.
Birçok kurumda istihdam edebilirler. Bazı kurumlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri, Şeker Fabrikaları A.Ş, İhracatı Geliştirme Merkezi, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Ticare Odaları, Ticaret Borsaları, Sanayi Odaları Pankobirlik, Devlet İstatistik Kurumu, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimleri’dir. Bankaların tarım bankacılığı müşteri ilişkileri yönetici olarak çalışma olanakları mevcuttur. Yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyen olarak devam edebilirler.