Sofra adabı / İlaveler
TEREYAĞ
Taze ya da kızarmış ekmek dilimlerine, bisküvilere bıçak ile tereyağ sürebilirsiniz. Küçük dilimlere küçük tereyağ parçaları sürün. Sebzelere tereyağ koymayın, çünkü bu aşçıya hakaret gibi algılanır.
BAHARATLAR/ÇEŞNİLER
Kırmızı turp, nane jeli, hardal, top tereyağ ve cranberry sosu servis kaşığıyla tabakta yemeğin kenarına koyulur. Ana yemeğe çeşni yaparak yiyebilirsiniz.
Nane, kiraz ya da kayısı sosları gibi sıvı çeşnileri yemeğinize makul miktarlarda katarak yiyebilirsiniz. Yemeğin tadını bozmamak için az miktarda kullanılması önerilir.
Yuvarlak ekmekler ve biskivüler için servis edilen reçel ve konserveleri yağ tabağınızın kenarına alabileceğiniz gibi küçük ekmek parçalarının üzerine bıçak ile de sürebilirsiniz. Eğer servis yapmak için kaşık yoksa bıçağınızı tabağınızın kenarına temizleyip kase ya da kavanozun içinden jölenizi alabilirsiniz.
Hindistan cevizi, fıstık, chutney gibi körili yiyecekleri tabağınıza kaşık ile alabilir, körü ile karıştırarak yiyebilirsiniz. Chutney hiçbirşeyle karıştırılmadan, sade çeşni olarak yenilebilir.
GARNİTÜRLER
Kereviz, zeytin, turp gibi garnitürler servis tepsisi üzerinde ikram edilirse servis kaşığını kullanarak yağ tabağınıza alabilirsiniz. Eğer yağ tabağınız yoksa yemek tabağınızı kullanabilirsiniz. Garnitürleri hemen yemeyin. Eğer tuz ekmek isterseniz, tabağınızın kenarına dökeceğiniz bir miktar tuzun içine garnitürleri elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Zeytin çekirdeklerini çıkarmak için kibarca yumruk şeklinde yapacağınız elinizin içine çıkarın ve yağ tabağınızın kenarına koyun.
Turşular sandviç eşliğinde elle yenilir. Eğer ana yemek yanında servis ediliyorsa çatal ve bıçak ile yenmelidir.
Dereotu, maydanoz, tereotu çatal ile yemeğin bir parçası olarak çatal ile yenilebilir. Salata ya da sosla servis edilmezlerse elle yenilebilirler.
İnce limon dilimleri dekor olarak koyulur. Limon dilimleri ya da yarımları ise sıkılmak üzere koyulur. Çatalınızı kibarca limonun ortasına batırarak bir seferde yemeğinizin üzerine sıkabilirsiniz. (Bazı restoranlarda limon suyunun sıçramasını önlemek için limon dilimlerini tülbente sarararlar.)
SALÇA
Salça ya da sosları hiçbir zaman karışık bir şekilde tabağınızda bulunan yemeklerin üzerine koymayın. Hangi yemek için servis edilmişlerse ayrı ayrı kullanılmaları gerekir. Geri kalan sosu yemek isterseniz, ki bu aşçı için bir iltifattır, küçük bir parça ekmeği sosun içine bırakın, çatalınızla geri alarak yiyebilirsiniz. Her seferinde küçük ekmek parçaları kullanmaya özen gösterin.
BAL
Bal servisini kolayca yapmanız için gereken kaşığınızı bal kasesi içinde çevirmektir. Bal ne kadar ince olursa, kaşık çevirme hareketi de o kadar kolay olur.
TUZ VE BİBER
Yemeğinizin tadına baktıktan sonra tuz ya da biber ekleyin. Aksi şekilde önceden tuz ya da biber ekmeniz aşçıya karşı bir hakaret olacaktır. Eğer tuzluğun ağzı açıksa içindeki kaşığı kullanın. Eğer kaşık yoksa bıçağınızın ucunu kullanbilirsiniz.
Tuzlamak istediğiniz ne olursa olsun yağ tabağınızın ya da yemek tabağınzın kenarına koymalısınız. Eğer tuzluk size ait ise parmak uçlarınızla fiske alabilirsiniz.