Herhangi bir zarara karşı bireylerin ve kurumların kendilerini güvence altına alma ve belli bir prim ve borçlanma karşılığında doğabilecek zararları karşılama işine sigortacılık denir.
Sigortacılıkta sakatlık, ölüm ve doğal afetler gibi olumsuz durumlara karşı güvence oluşturmak amaçlanır. Sigortacılık ve Risk Yönetimi, sistemli ve düzenli olarak hesaplamalarla doğabilecek zararları öngörmeyi ve önlem almayı amaçlayan bir alandır.
Yönetim, getirdiği çeşitli sorumluluklarıyla nitelik isteyen bir bölümdür. Risk yönetimi bu sorumluluğu en üst düzeyde taşıyan bir bölümdür. Bireyleri ve kuruluşları ileriki dönemlerde oluşabilecek risklere karşı koruma ve yönetme yeteneği Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunlarında vardır.
Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları, sigorta şirketlerinin aradığı nitelikli elemanlardır. Sigorta şirketlerinde çalışma olanakları bulunduğu gibi isterlerse sigorta acentesi olarak da çalışabilirler.
Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları hayat sigortası, bireysel emeklilik gibi sigortacılık işlemlerini yaparlar. Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları araç kaskosu ve işyeri sigortalama işlemlerini de yapabilirler.
Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları dilerlerse kendi sigorta acentesini kurup işletebilir. Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin bölge temsilciliğini ve bayiliklerini yapabilirler.
Bunların yanında devlet kurumlarında da çalışma olanakları vardır:
- Maliye Bakanlığı
- Sayıştay
- BDDK
- SPK
- Hazine Müsteşarlığı
- Kamu Bankaları
Özel bankalar ve sigorta danışmanlık şirketleri de iş sahaları arasında bulunan Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları finansal yatırım yapan şirketlerde de çalışma olanakları vardır.
Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları çalıştıkları kurumlarda;
- Risk analizleri hesaplama
- Sigorta hazırlama
- Poliçe tamamlama
- Yatırım fonları düzenleme
- Finansal analitik hesapları
- Sigorta uzmanlığı
- Sigorta brokeri
- Denetmenlik
- Sigorta fon yöneticisi gibi görevlerde bulunurlar. Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları serbest muhasebecilerin yanında çalışabilir veya yeminli mali müşavirlik de yapabilir. Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları, mal ve kaza sigortalama işlemleri, emeklilik sigorta işlemleri, yatırım risk analiz işlemleri gibi sigortacılık temelli görevleri yerine getirirler.
Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları isterlerse akademik kariyer planlayabilir ve yoluna akademisyen olarak da devam edebilir. Bunun için 4 yıllık lisans programından sonra yüksek lisans programlarına başvuru yapmalı ve doktora çalışmasını tamamlamalıdır.
Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlayan Sigortacılık ve Risk Yönetimi mezunları devlet ve vakıf üniversitelerinde akademik kadroda çalışabilirler.