Sporu hayatınıza sokma amacınız ister dinç kalmak ister kilo vermek olsun, ilk yapmanız hereken şey metabolizmanızı hızlandırmaya çalışmaktır.
Metabolizmanız ne kadar iyi çalışırsa, bedeniniz de o kadar sağlıklı olur. Metabolizmayı hızlandıran esneme hareketleri, yoganın temel 8 hareketinden oluşmaktadır.
Yoga, uzun zamandır gündemimizde olan ve etkilerinin bir efsane haline dönüştüğü bir spor dalıdır. Beden ve zihni rahatlatan, aynı zamanda da bedeninize olan hakimiyetinizi arttırır.
Metabolizmayı hızlandıran esneme hareketleri, özellikle sabah uyandığınızda kahvaltıdan önce uygulayabileceğiniz 8 ana hareketten oluşur.
Her sabah bu esneme hareketlerini yaparsanız, metabolizmanızın çalışmasının yanı sıra, bel, sırt, boyun kaslarınızı esnetir ve güçlendirirsiniz.
Bacak kaslarınızın da uzadığını ve rahatladığını hissedebilirsiniz. Yatağınızdan kalkar kalkmaz yapacağınız bu hareketler sizi, günün tüm koşturmasına ve stresine hazırlayacak ve minimum şekilde negatif etkilenmenizi sağlayacaktır.
Esneme hareketleri, bedeninize olduğu kadar düşüncelerinizi de kontrol etmenizi sağlayacaktır. Esneme ve gerinme hareketleri bir rahatlama belirtisi olduğu için beyninize pozitif sinyaller iletilecektir. Gün içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Dilerseniz aynı hareketleri yatmadan önce de tekrarlayabilirsiniz.
Esneme Hareketleri
Esneme hareketlerinize 1 numaralı görselle başlayabilirsiniz. Ayaklarınızın üzerinde durun ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Ardından ellerinizi arkanızda birleştirin. Derin bir nefes alın ve başınızı ayaklarına doğru eğerken kollarınızı da görseldeki gibi başınıza doğru çekin.
Yere eğildiğinizde nefes vermeyi unutmayın. Tüm bu hareket adımlarını yavaş yavaş yapmalısınız. Ardından doğrulun, nefes alın ve verin.
Bacaklarınız omuz genişliğinde açık kalmaya devam etsin. Kollarınızı, dirseklerinizi kavracak şekilde başınızın üstünde birleştirin. Ardından sağ yanınza doğru eğilin, içinizden 5’e kadar sayın ve bu süreçte yaval yavaş nefes alıp vermeyi unutmayın.
Sonra Başlangıç pozisyonunuza dönün, kollarınızı açıp aşağı doğru sallayarak rahatlatın. Sonrasında sağ tarafta yaptığınız hareketi sol tarafınız için de tekrarlayın.
Hareketleri uygularken yavaş ve sakince yapmayı unutmayın. Bedeninizin yapması için bu detay çok önemlidir.
3 numaralı görseldeki pozisyon için, yerde üçgen oluşturacak şekilde ellerinizin üzerinde durun, ardından sağ ayağınızı dizden yukarı doğru kırarak esnemeyi ve dengede durmayı deneyin.
İlk zamanlar bu hareketleri yapmakta zorlanabilirsiniz. Eğer zorlanızsanız, ayağınızı kırmadan kollarınız ve dizlerinizi düz tutacak şekilde esneyebilirsiniz.
4. görseldeki esneme hareketi için, bir ayağınız önde, diğer ayağınızı dizinizden kırıp yere dik olarak konumlandırın. Arkada gergin durumda olan bacağınızın tersinde kalan kolunuzu boynunuzla birlikte yukarı doğru kaldırın. Adeta selam veriyormuşcasına, kaslarınızı çok zorlamadan bu hareketi aynen diğer tarafınız için de uygulayın.
5. görseldeki bu hareket basit gibi görünse de sıralamayı değiştirmeden uygulamalısınız.
Bir dizinizi yere koyun, diğer dizinizi ise yere dik olarak konumlandırın. Dik durun ve iki elinizi bacağınızın üzerinde birleştirin. kaslarınızın gerilme ve rahatlamalarını hissedeceksiniz. aynı hareketi diğer bacağınız için de yapın.
Aralarda da düzenli ve yavaş yavaş nefes alıp vermeyi unutmayın. 6. görseldeki pozisyonu almak için, bacaklarınızı, eliniz yere değecek şekilde açmaya çalışın. İlk zamanlar bu dengeyi sağlamak çok zor olabilir. Siz dengede durabildiğiniz kadar bacaklarınızı açarak iç bacağınızdaki kasların esnemesini sağlayabilirsiniz.
7. görseldeki hareket için yere, yüzüstü şekilde uzanın ve ardından ayak parmak uçlarınız ve dirseklerinizin üzerinde yükselin. Bu şekilde poponuzu sıkarak havada, içinizden 5’e kadar sayın ve bırakın.
Ardından son hareket olan 8. harekete geçebilirsiniz. Bu hareket için de bacaklarınızı omuz genişliğinizden biraz daha fazla açıp, yere doğru çömelin. Ve ellerinizi göğüs hizanızda birleştirin. Bu pozisyonu yaparken elleriniz birbirini itebilir.