Apple şirketi 2003 yılından bu yana iPhone satışına devam ediyor. Şirketin satışları yıllar geçtikçe daha da arttı, muazzam bir pazar payına ulaştı. Geçtiğimiz günlerde ilk kez bu ilerleme sekteye uğradı. Apple’ın yaptığı açıklamaya göre, iPhone satışları ilk kez bir önceki döneme göre azaldı. Uzmanlara göre bu düşüşlerin yaşanmasından dolayı, şirketlerin daha yenilikçi ve daha iyi ürünler sunmaya zorlanacakları düşünülüyor.
Şirket geçen yılın 2. çeyreğinde 61 milyon iPhone satarak büyük bir ivme yakalamıştı. Bu mali yılın aynı döneminde ise satışlar belirgin oranda düşüşe geçti, yaklaşık olarak 51 milyon adet iPhone satıldı. Satışların düştüğü ülkelerin arasında ilk sırada yüzde 26 düşüşle Çin geliyor. Apple şirketinin kârı da geçen senenin aynı döneminde 13,5 milyar dolar civarında seyrederken bu yılın 2. çeyreğinde düşerek, 10,5 milyar dolar olarak kaydedildi.
Apple, 3. çeyrekteki ciro beklentilerini de açıkladı. Wall Street’e göre 3. çeyrek cirosunun 47 milyar dolar civarında olması bekleniyordu. Ancak Apple şirketinin açıklamasına göre ciro beklentisi de biraz düşmüş, 42 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
Bilindiği üzere Apple’ın kurucusu Steve Jobs öldükten sonra CEO görevine Tim Cook geçmişti. Cook, şirketin zorlayıcı unsurlara rağmen yine de iyi bir satış başarısı yakaladığını belirtti. Uzmanlara göre bu düşüşteki en büyük etkenlerden bir tanesi, doların dünya piyasalarında güç kazanması olarak gösteriliyor. Tüm sektörde düşüş olduğu iddia ediliyor.