Ağız ve diş sağlığının korunmasında, diş etlerinin tedavisinde, diş ve çene ameliyatları ile bunların tedavi süreçlerinin uygulanmasında çalışan hekimlere diş hekimi denir. Diş hekimleri, diş ile ilgili problemi saptar ve uygun tedavi ile hastayı iyileştirir. Ayrıca diş ile ilgili çeşitli protezleri de yapar ve hastaya uygular.
Diş hekimliği fakültesinden mezun olmuş bir diş hekimi öncelikle tabipler odasına kayıt olmak zorundadır. Diş hekimleri serbest çalışabilir. Yani kendine özel bir muayenehane açar ve bu muayenehanenin çalışmasını sağlar. Bunun için Sağlık Bakanlığından muayenehane açma iznini alması ve Maliye Bakanlığına muayenehane açma isteğini bildirmesi gerekir.
Diş hekimi uzmanları açacağı muayenehanede başka diş hekimlerini ve çeşitli yardımcı personelleri çalıştırabilir. Bunun yanında üniversite hastanelerinde, devlet hastanelerinde, vakıf hastanelerinde ve dispanserlerde iş bulabilir. Gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra kabul görülmesi halinde üniversitelerde de çalışma imkânlarına sahiptirler.
5 yıllık bir lisans eğitimini tamamlayarak diş hekimi unvanını alan bir doktor ağız ve ağız boşluğu, diş eti ve diş hastalıklarının tanısını yapar. Ağız ve diş ile ilgili hastaya uygulanacak tedavi programı belirler. Diş hekimleri kendisine gelen hastanın şikâyetlerini dinler. Ağız ve diş kontrollerini yapar. Gerekli hallerde hastanın filmini çeker. Hastanın ağız ve diş tedavi geçmişini öğrenir. Daha önce yapılan tedavileri görür. Ağrı veren bölgeyi hasta ile belirler. Ağrı yapmadığı halde sağlıksız dişi ve diş eti problemlerini belirler. Bu konularda hastaya bilgiler verir. Tavsiyelerde bulunur.
Eğer takma diş veya implant uygulanacaksa hastanın ağız ve diş ölçülerini alır. Bu ölçüleri protez birimine göndererek hastaya protez takılmasını sağlar. Ağız ve diş ölçülerine göre gelen protezi ağız boşluğuna yerleştirir.
Hastada şikâyet haline gelmiş ağız kokusunun, diş ve ağız kaynaklı mı yoksa sindirim sistemi kaynaklı mı olduğunu belirler. Diş hekimleri dişin dış görünüşündeki bozuklukları ve çene yapısı bozukluklarını tedavi eder.
Bütün bunların yanında diş hekimleri:
- Ağız kokusu tedavisi,
- Ağız ve diş sağlığı tedavisi,
- Diş beyazlatma,
- Diş taşı temizliği,
- Diş eti tedavisi,
- Diş çekimi,
- Dolgu,
- Kanal tedavisi,
- implant tedavisi,
- Kuron ve köprü tedavisi ile protez uygulamaları yapar.