Hayvan derilerinin hammadde olarak işlenmesi ve üretimi yapılan malzemelerde kullanılması işlemlerini denetleyen ve yöneten deri mühendisleri, Deri Mühendisliği bölümünde 4 yıl eğitim gördükten sonra çalışmaya başlar.
Deri Mühendisliği son yıllarda bilinirliği artan ve iş sahası genişleyen meslekler arasındadır.
Deri, insan hayatında önemli bir yer tutan ve birçok alanda kullanılan bir malzemedir. Derinin ayakkabı, kürk, çanta, döşeme, mobilya ve diğer endüstriyel ürünlerde kullanılması bu malzemeyi çok değerli bir hale getirir.
Derinin doğadan alınmasından sonra fabrikalara getirilerek işlenmesi ve düzenlenmesi gerekir. Bu işlemlerden sorumlu kişiler ise deri mühendisleridir.
Deri mühendisleri derinin yapısını, özelliğini ve eşya yapımın elverişli olup olmadığını kontrol eder. Deri imalatı ve denetimi esnasında ortaya çıkan atık maddelerin düzenlenmesini ve en ekonomik şekilde fabrikaya üretim kazandırmasını deri mühendisleri; modaya ve ihtiyaca uygun olarak üretilmesi planlanan ürünlerin danışmanlığını ve kalite kontrol uzmanlığını da yapar.
Deri Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışma alanları içerisinde deri fabrikaları, deri atölyeleri, deri laboratuvarları bulunur. Bu alanlarda çalışırken teknisyenler ve işçiler ile birlikte koordineli olarak çalışır.
İşlenmiş veya yarı işlenmiş deri çeşitlerini üreten fabrikalarda mali ve idari birimlerde deri mühendisleri görev alır.
Deri mühendisleri, tekstil ve endüstri mühendisleri ile işbirliği yaparak üretim tesislerinde birtakım araştırmalarda bulunabilir.
Genelde kapalı ortamlarda çalışan deri mühendisleri, kösele, napa, pösteki, kürk, nubuk, süet ve glase gibi deri çeşitlerini inceler ve bu derileri en iyi şekilde kullanmaya çalışır.
Deri Mühendisliği bölümü Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi’nde bulunur. MF-4 puan türünden öğrenci alan bölüm, 4 yıllık bir öğrenim süresine sahiptir.
Deri sektörünün gelişim göstermesi ile birlikte yurt dışındaki fabrikalarda da çalışabilen deri mühendisleri, deri üzerine hizmet veren fabrikalarda işletmeci veya yönetici olarak da görev alabilir.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı gibi devlet kadrolarında da görev alabilen ve görevde ilerleyerek uzman ünvanında çalışabilen deri mühendisleri, çeşitli özel zirai kuruluşlarda da çalışabilir.
Ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan kişiler anabilim dalında öğretim ve araştırma görevlisi olarak görev yapabilir.