Çocuklarda sıcak dönemlerde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar gözden kaçmamalı, bu dönemlerde gözünüzden sakındığınız bebişinize çok daha dikkatli davranmak gerekiyor.
Dikkat etmeniz gerekenler:
Güneş çarpması
Güneş çarpmalarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ile 15.00 saatleri arasında açık havaya mümkün olduğunca çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi, en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılması gerekir.
Güneş yanıkları
Deride kızarıklık, gerilme, yanma ve 24-48 saat kadar ağrı hissi gösteriyorsa bu birinci derece bir güneş yanığıdır. Tedavide deriyi nemli tutacak kremler ve ağrı kesecek şuruplar kullanılabilir. Deride kabarma ve içi su dolu kesecikler varsa 2. derece yanık söz konusu olur. Bu durumda bir doktora başvurulması ve özel yanık pansumanlarının yapılması gerekebilir.
İsilik
Vücudun su dengesini bozan aşırı sıcaklık, ter bezlerinin kanallarını tıkar ve halk arasında isilik denen boyun, omuzlarda daha sık olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonları belirir. Tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılması gerekir. Ayrıca cildin nefes almasını önleyecek yağlı kremleri vücuda sürmekten kaçınmak gerekir.
Yaz ishalleri / mide – bağırsak enfeksiyonları
İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olması gerekir. Uzun süre dışarıda bekleyen yiyecekler satın alınmamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir. Tedavide kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddeler damardan serum şeklinde verilmesi gerekir. Kusma ve ishal vücudun savunma mekanizmaları olduğundan dolayı ishal ve kusma giderici ilaçların kullanılmasından kaçınmak gerekir.
Havuz enfeksiyonları
Havuzda yüzme ile bulaşan enfeksiyonlarından biri göz hastalıklarıdır. Gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanma ile seyreden konjunktivit denen hastalık, antibiyotikli göz damlaları ile tedavi edilir. Bazen de havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan aşırı düzeydeki klor gözlerde tahrişe bağlı alerjik kızarıklık, yanma ve batma hissine neden olabilir. Bu durumlardan korunmak için havuz gözlükleri kullanılmalı ve lensle havuza girilmemeli. Havuzda yayılması kolay olan bir diğer enfeksiyon hastalığı ise derinin yüzeysel mantar ve iltihabik enfeksiyonlarıdır. Bunlara karşı önlem almak için havuza girmeden önce ayak mantarlarına karşı kullanılan özel bir solüsyondan geçmek gerekir.