Annelerin çocuk doktorlarına yakındığı en önemli problemlerden bir tanesi çocuğunun iştahsızlık sorunudur. Vücudumuzun her hareketini için beyinde görevlendirilmiş bir merkezi bulunmaktadır. Bu merkez hipotalamus adı verilen beyin bölgesidir.
Kişilerin çeşitli görevlerini ve yapılarını genler belirlemektedir. Yani her kişinin iştahı da farklılık göstermektedir. Ağız, göz ve mide uyarıları ile bu iştah merkezi etkilenmektedir. Bu iştah merkezi beyinde bulunduğu için kişilerin ruhsal durumlarıyla da etkilenmektedir. Sinirlenildiği anda çok yemek, mutsuz olunduğu anda az yemek buna en güzel örnek olarak verilebilir.
Çocuk iştahsızlığının en büyük nedeni ruhsal nedenlere dayanır. Çocuk ebeveyne olan tepkisini yemek yemeyerek gösterebilir. Ancak vücutta var olan organik bir hastalığı bu durumdan eledikten sonra psikolojik olduğunu düşünülmesi gerekir. Ateş, kansızlık, ishal, iştahsızlık ve önemlisi birçok çeşit hastalık kişide ya da çocuklarda iştahsızlık yapabilir.
İnsan vücudunda ortalama olarak üç saatte acıkma hissi oluşmaya başlar. Yemek öncesi tüketilen her besin kalorisine göre acıkma hissinin azalmasına yol açar. Yemek bir saat önce tüketilen bir çikolata ya da bir simit asıl yemek saatinde oluşması gereken acıkma hissini azaltmaktadır.
Çocuk anne ve babanın hassasiyetini anlarsa ki çocuklar çabuk kavrayabilirler, kardeşini kıskanıyorsa, anne ve babasının dikkatini çekmek istiyorsa, içinden anneye ya da babaya kızmışsa tepkisini yemek yemeyerek göstereceği unutulmamalıdır.
Bu konuyla ilgili olan uzmanla görüşmek çocuğunuzun sağlığı için faydalı bir davranıştır. Ayrıca muayene neticesinde organik bir hastalık mevcut değilse çocuğa yemek konusunda zorlayıcı bir tavır ve ısrarcı olunmaması gerekir. Yemek konusunda zorlanan çocuk yemek yemez ve yediği yemeği de istemediği için kusabilir.
Çocuklarda görülen bazı iştahsızlık durumlarında vitamin şuruplarının ve bazı antihistaminik ilaçlarının yararı görülebilir. Yarattıkları etkiler ise dolaylıdır. Biraz büyük çocuklarda da asidi artırıcı limon ve turşu gibi gıdalar çocuğun iştahı için faydalı olabilmektedir. Bir ebeveynin yapması gereken en önemli nokta ise, çocuk üç saat ya da dört saat aç kalınca telaşlanmamak ve çocuğa yemek yeme konusunda zorlayıcı baskılar yapmamaktır. Tüm bunların sonucunda göreceksiniz çocuğunuz da siz de bu problemi atlatmış olacaksınız.