Belirli bir yaşa kadar direk kulağa temas etmemeli.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, cep telefonlarının çocuklarda beyin tümörüne neden olduğunu söyledi.
Aileleri çocukların cep telefonu kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Sağlam, “Cep telefonu ahizesini farklı aprikatörlerle kulaktan uzaklaştırılması gerekir. Çocukların cep telefonu kullanması belli bir yaş öncesi, çocukların kemik yapısı, kafatası yapısı tam yerine gelmediği için, beyin koruması tam olmadığı için, özellikle cep telefonuyla direkt temas etmeleri beyin dokusuna, radyasyonun maruz kalmasına neden oluyor ve beyin dokusuna radyasyonu alıyorlar. Bu da beyin gelişimini ve ileride beyin tümörü olmalarını arttırıyor. Tabi ki bu tümör gelişimi bir günde üç günde olmuyor. 10-20 yıl gibi uzun sürelerde oluyor. Cep telefonu kullanımları da artık yavaş yavaş bu süreler yaklaşıyor. Biz bu vakaları görmekten korkuyoruz” dedi.
ÇOCUKLAR CEP TELEFONUNU KULAĞA DAYAYIP KONUŞMAMALI
Sağlam şöyle devam etti:
“Özellikle çocuk yaş grubunda direkt cep telefonuyla kulağa dayayarak konuşmamaları. Ara kablolar, cep telefonu kendilerinden uzaklaştırıcı farklı aprikatörler var bunları kullanabilirler. Hoparlörleri açıp konuşabilirler, konuşmayabilirler. Ailelerin bu konuda biraz da bilinçli olup çocuklarını korumaya alması ve teknolojiyle direkt maruz bırakmaması gerekiyor. İleride de şuan yavaş yavaş görmeye başladık ki bu tip maruzatlara bağlı olarak özellikle telefonların alırken ve kullanırken bir radyasyon değerleri vardır. Değerleri düşük olan telefonları almayı düşünebilir. Ya da telefon ahizesini kulaktan uzaklaştırarak ara kablolar kullanarak cep telefonuna direkt teması engelleyerek bunun önlemini almak mümkün olabilir” dedi.